Snoezelen met klank

Snoezelen met klank

Klankactiviteiten zijn een prachtige aanvulling op de al bekende belevingsgerichte activiteiten in bijvoorbeeld de ouderen of gehandicaptenzorg. Snoezelen is een belevingsgerichte activiteit die veel wordt toegepast in de gehandicapten en ouderenzorg. Het ontstond in 1974 in een instelling voor verstandelijk gehandicapten (toen nog zwakzinnigenzorg) niet ver van Tilburg, in Haaren. Het woord snoezelen is een samenvoeging van de woorden snuffelen en doezelen. Later werd ontdekt dat snoezelen ook heel goed toe te passen is in de ouderenzorg, met name bij dementerende bewoners.

Tijdens de klankactiviteit loop ik met instrumenten door de ruimte, en maak met elke cliënt individueel contact. Hierbij ga ik (non verbaal) in dialoog met de cliënt. Behalve het gehoor, wordt ook de tastzin aangesproken doordat sommige instrumenten een sterke trilling voortbrengen. Klank brengt ook regulering van prikkels, bij over of onderprikkeling. Omdat ikzelf jaren werkervaring heb met ouderen en mensen met een verstandelijke beperking ben ik getraind in het goed observeren van de kleine non verbale signalen die een bewoner geeft op klank. Tijdens de korte momenten dat ik een bewoner individueel aandacht geef zie ik bijzonder veel gebeuren:

– Een bewoner die veel last heeft van onrust, vaak van zijn plek komt, blijft voor zijn doen heel lang zitten en kan zich ruim een half uur op de activiteit concentreren.

– Een bewoner die voorover gebogen zit, en die heel erg in zichzelf gekeerd is komt meer rechtop zitten. De mondhoeken gaan omhoog, en er verschijnt een twinkeling in de ogen.

– Nieuwsgierigheid, maar het geluid van het instrument of de trilling die voelbaar is op het lichaam.

– Reacties als het instrument vast willen pakken, mee willen helpen met klank maken.

– Begeleiders die de bewoners goed kennen zien grote positieve verschillen in gedrag tijdens de activiteit, in vergelijking met de rest van de tijd.

Als de activiteit vaker wordt herhaald raken ze er mee vertrouwd, en uit onderzoek blijkt dat hun rust en welzijn toeneemt. Op termijn kan dit leiden tot minder medicijngebruik, afname van gedragsproblemen en problemen met slapen en eten.